Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Globální investiční poptávka po kancelářích trvá

stavebni-forum.cz, 1. prosince 2022 (16:01)

Hodnota investic na světovém kancelářském trhu ve třetím čtvrtletí tohoto roku sice prudce poklesla, nicméně zájem investorů, kteří disponují vlastním kapitálem v dostatečném objemu, o kvalitní objekty je značný.

Poradenská společnost Savills ve své zprávě o nejnovějším kvartálním vývoji na trhu realitních investic uvádí, že ve světě je stále dostatek volného kapitálu, který je připraven zaměřit se na „prime“ nemovitosti, stejně jako na všechna zlevněná aktiva. K tomu dochází v situaci, kdy se investoři využívající bankovní financování stahují z trhu a ostatní pozastavují schvalování transakcí.

Výnosy stoupají

Analýza Savills uvádí, že referenční výnosy z nejlepších evropských kancelářských nemovitostí se ve třetím čtvrtletí leckde zvýšily mírně, například ve španělském Madridu, jinde výrazněji, když v New Yorku výnosy z tohoto typu nemovitostí vzrostly na 5 %. Na druhou stranu v případě „prime“ kancelářských nemovitostí v Asii a Tichomoří výnosy zůstaly stabilní, i když s velkým rozptylem – od 1,7 % v Hongkongu až po 8 % v indické Bombaji. Přitom v současné době výnosy kancelářských budov v české metropoli nyní dosahují 4,75 %.

„Český trh se chová v podstatě stejně jako širší globální trh, kdy investoři využívající vlastní kapitál nebo s nízkou mírou zadlužení mohou teoreticky využít ke svému prospěchu prostředí, kdy horší dostupnost financování a náklady dluhu způsobují zpomalení či odklady transakcí nebo nutnost jejich přecenění,“ říká Fraser Watson ze Savills ČR a SR a k tomu dodává: „Vzhledem k relativně malému objemu domácího trhu a převaze aktiv otevřených fondů bez pevně stanoveného data expirace je však počet výhodných příležitostí omezený. Výsledkem je spíše celkové zpomalení aktivity, než její nárůst při jiných cenách, u kterých očekáváme, že v nadcházejících měsících bude postupně probíhat jejich kontrola a stanovování nových cenových hladin.“

Praha kopíruje svět

„V souladu s globálními trendy se pražský trh s kancelářemi nadále těší silné obsazenosti – patrný je výrazný nárůst oproti roku 2021 – a v poslední době také zaznamenává růst nájemného. Nájemci kanceláří zůstávají aktivní, ačkoliv v nadcházejících měsících očekávají uplatnění inflačních doložek v nájemních smlouvách a výrazný nárůst provozních nákladů,“ predikuje další vývoj na pražském kancelářské trhu Pavel Novák ze Savills ČR a SR.

Podle analýzy společnosti Savills jsou ti investoři, kteří zůstávají aktivní, i nadále povzbuzováni silnou nájemní aktivitou, zejména u prémiových kanceláří. Přitom celkově stabilní míra neobsazenosti na trzích EMEA, Asie a Tichomoří v roce 2022 investiční aktivity podporuje. Globální ekonomický výhled sice tento stav zpochybňuje, ale omezená nabídka vysoce kvalitních objektů v mnoha geografických oblastech podle odborníků udrží případný pokles cen na únosné úrovni.

Více čtěte na www.stavebni-forum.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!