Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Stavebnictví v listopadu kleslo o 0,8 %, letos se má snížit o 2 %

skypaper.cz, 7. ledna 2023 (16:01)

Stavební produkce v listopadu meziročně klesla o 0,8 %, meziměsíčně byla nižší o 0,3 %. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o 0,8 %, inženýrského stavitelství o 0,9 %. Informuje o tom Český statistický úřad.

"Stavebnictví se bude dál potýkat s mimořádným růstem cen materiálů a energií. Proti většímu růstu stavebnictví půjde také zdražení hypoték kvůli skokovému zvýšení sazeb České národní banky. Úrokové sazby hypoték jsou přitom podle všeho poblíž svého vrcholu. V letošním roce čekáme od stavebnictví pokles o 2 %," míní analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Úřady v listopadu vydaly 6975 stavebních povolení, meziročně o 6,2 % méně. „Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 40,5 miliardy Kč a meziročně klesla o více než pětinu, což bylo zčásti ovlivněno povolením vyššího počtu velkých staveb v listopadu 2021,“ říká ředitel statistiky ČSÚ Radek Matějka.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,3 %, průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 10,7 %. Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 3,9 % a dosáhl 3377. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 33,4 % a činil 4423 bytů.

„Letos dojde k mírnému poklesu bytové výstavby. Největší překážkou zůstává financování staveb a s tím spojené odkládání začátku výstavby. Celý český stavební trh v roce 2023 nečeká dramatický propad, ale zřejmě mírné ochlazení v jednotkách procent. Prodeje a výstavba nových bytů a domů zpomalí a významnější roli budou hrát rekonstrukce. Český bytový fond je pořád relativně zastaralý, lidé chtějí bydlet lépe a moderněji a financování rekonstrukce je z pohledu celkové investice dostupnější. Ve výhledu do dalších let jsem pozitivní,“ říká generální ředitel Xella pro ČR a Slovensko Peter Markovič.

"Zásadním faktorem, který české stavebnictví limituje, je výrazné zdražení stavebních prací a materiálu v poslední době. Mnoho investorů proto stále častěji stavby odkládá a čeká na pokles cen. Veřejně to avizovali i velcí developeři, což povede k dalšímu zhoršení dostupností bydlení. Společně s rekordně drahými a hůře dostupnými hypotékami je to pro celý realitní trh smrtící kombinace. V Praze, která dlouhou dobu bytové výstavbě dominovala, se loni začalo stavět jen 4170 bytů, což je o 3376 bytů méně než rok předtím. Pro pokrytí poptávky a přirozenou obnovu bytového fondu by přitom bylo nutné stavět ročně kolem deseti tisíc nových bytů. K této hranici jsme se však už mnoho let nepřiblížili," komentuje generální ředitel developera Ekospol Evžen Korec.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v říjnu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 2,4 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 2,4 % a inženýrské stavitelství o 1,7 %.

Více čtěte na www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!