Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

V Praze se chystá rekordních 137 tisíc bytů, na jeden se vydělá za 16,5 let

skypaper.cz, 3. ledna 2023 (16:01)

V Praze se připravuje rekordních 137 tisíc nových bytů v hodnotě téměř 1,5 bilionu korun. Státu by na DPH mohly přinést přes 190 miliard Kč. Dlouhodobě se ale v Praze povoluje a staví průměrně jen kolem 3,5 tisíce nových bytů ročně a na nový byt je nyní potřeba 16,4 ročních hrubých mezd. Uvádí to analýza developera Central Group.

Množství bytů v přípravě v metropoli kontinuálně roste, meziročně se jejich počet zvýšil o 8 tisíc. Tři pětiny celkově připadají na Prahu 9, 5 a 4. Nejvíc bytů (24 %) se dlouhodobě chystá v Praze 9, kde se nachází hodně brownfieldů.

Loni se v metropoli povolilo rekordních více než 8 tisíc bytů v bytových domech. To bylo nejvíce od roku 2007. Letos za první tři čtvrtletí prošlo povolovacím procesem ale zatím jen zhruba 3300 bytů. Za celý rok by se tímto tempem letos povolilo jen kolem 4400 bytů. Pro zlepšení dostupnosti bydlení je ale v Praze potřeba ročně povolovat a stavět minimálně 10 tisíc bytů. Ve srovnání s okolními metropolemi je tempo povolování v českém hlavním městě nejpomalejší. Ve Varšavě nebo Vídni se v přepočtu na 1000 obyvatel povoluje 2,5krát až 3krát tolik bytů co v Praze.

Na chvostu je Praha ve srovnání s okolními velkými městy i v dostupnosti bydlení. Zatímco před 5 lety stačilo na 70metrový byt v novostavbě v Praze 12,7 ročních hrubých mezd, nyní je to 16,4 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje. Průměrný plat je 54.849 Kč, cena průměrného nového 70metrového bytu v Praze téměř 10,8 milionu Kč.

„Oproti minulému pololetí se dostupnost bydlení v metropoli mírně zlepšila. Tehdy byl ale CG-Index s počtem 17,3 ročních hrubých mezd na rekordu. Současných více než 16 let na nový byt v metropoli je tedy druhý nejhorší výsledek za celou dobu, co Index dostupnosti bydlení sledujeme,“ říká šéf CG Dušan Kunovský. Změna trendu je způsobena rychlejším růstem mezd. Zatímco ceny nových bytů v Praze vzrostly pololetně o 3,3 %, mzdy o 8,9 %. U „secondhandových“ bytů v Praze ceny na rozdíl od novostaveb klesají.

Klíčovým krokem pro řešení krize dostupnosti bydlení je podle developera rozvojový a stabilní stavební zákon a jeho co nejrychlejší uvedení do praxe. Řešením je také rozšíření počtu veřejných nájemních bytů směnou nevyužívaných veřejných pozemků a brownfieldů za byty od soukromých developerů nebo úprava daní ve prospěch měst a obcí, kde se staví (Princip 10+5).

Více čtěte na www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!