Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Hypoteční trh se doslova propadl

remspace.cz, 27. ledna 2023 (16:01)

Domácí trh hypotečních úvěrů loni zažil katastrofální rok. Objem poskytnutých hypoték se za celý rok propadl o 64 %, když banky – podle aktuálních dat České bankovní asociace (ČBA) - poskytly nové hypotéky za 162 miliard korun.

Počet poskytnutých hypoték byl loni nejnižší za posledních dvacet let. Jen za prosinec se propadl objem poskytnutých hypoték meziročně o 82 % na 7,8 mld. Kč.

A v listopadu bylo sjednáno celkem jen 2 841 hypoték, z čehož 2 285 jsou nové úvěry. Ještě loni se ale měsíční počet poskytnutých pohyboval kolem 9 500. Objem nově poskytnutých hypoték se v posledních měsících pohybuje na nejnižší úrovni od roku 2014. Průměrná výše hypotéky se přitom za stejnou dobu zdvojnásobila.

Rekordně vysoký úrok

Zásadním důvodem pádu trhu jsou rekordně vysoké úrokové sazby, které jsou nyní nejvyšší od 90. let minulého století. Úroková sazba navíc podle Hypomonitoru ČBA v prosinci u skutečně nových hypoték bez refinancování mírně vzrostla z 5,96 na 5,98 % . Ještě před rokem byla tato sazba podle stejného ukazatele dokonce jen 2,3 %. Hypotéky tak zdražují už více než rok a půl v řadě.

Domácnosti nyní za splátku hypotéky zaplatí o tisíce korun měsíčně více. Její průměrná výše je dnes podle Hypomonitoru 2 899 031 Kč. Při splatnosti 15 let s aktuální úrokovou sazbou činí měsíční splátka 24 437 Kč. Při dvouprocentním úroku klient měsíčně zaplatí jen 18 656 Kč. Oproti loňskému roku tak taková domácnost zaplatí skoro o šest tisíc korun měsíčně více, ročně jde o částku 72 000 Kč, což už je v rodinných rozpočtech dost znát.

Kupují hlavně investoři

Propad hypotečního trhu dopadá také na bytový trh – i ten loni zásadně zbrzdil. Podle dat společnosti Ekospol se prodej nových bytů v Praze za první tři čtvrtletí loňského roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 propadl o dvě třetiny a je nejnižší za posledních patnáct let. Je to pochopitelné. Zatímco dříve nový byt financovala prostřednictvím hypotéky polovina jejich kupců, loni se jejich podíl snížil pod 20 %. Většinu kupujících přitom tvoří lidé, kteří v nemovitostech hledají ochranu svých financí před vysokou inflací. Právě tito investoři budou táhnout realitní trh i v prvních měsících letošního roku.

Více čtěte na www.remspace.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!