Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Objem poskytnutých hypoték v březnu byl meziročně o 60 % nižší, meziměsíčně o 60 % vyšší

hypoindex.cz, 19. dubna 2023 (09:01)

Z meziročního pohledu klesl objem poskytnutých hypoték v březnu o 60 %. Meziměsíčně naopak vzrostl o 60 % na 12,6 miliardy Kč. Objem i počet poskytnutých hypoték se v březnu dostal na nejvyšší úroveň od poloviny loňského roku, kdy začal trh citelně ochlazovat. Ačkoli březnová aktivita na hypotečním trhu bývá oproti únoru pravidelně příznivější, letošní nárůst byl citelně nad rámec běžné sezónnosti a naznačuje, že by hypoteční trh mohl začít „rozmrzat“. Vyplývá z dat ČBA Hypomonitoru.

„Po několika slabších měsících na začátku letošního roku jsme v březnu zaznamenali rostoucí poptávku po úvěrech, zejména v oblasti financování řešení energetických úspor. Očekáváme, že tento faktor bude hrát v oblasti poskytovaných úvěrů domácnostem důležitou roli i po zbytek letošního roku,“ uvádí Pavel Čejka, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v březnu dosáhl 10,3 miliardy Kč po únorových 6,5 miliardy Kč. Jde tak o nárůst o 3,7 miliardy. Samotná hodnota se dostala na nejvyšší úroveň od června minulého roku. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 2,3 miliardy Kč (1,3 miliardy Kč v únoru).

Zatímco v únoru bylo poskytnuto 2289 nových hypoték, v březnu se hodnota zvýšila na bezmála 3,5 tisíce. I v tomto ohledu se dostala březnová hodnota na nejvyšší úroveň od června minulého roku. Nadále se ale jedná o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem 6 tisíc a předloni dosahoval 9,5 tisíce.

„Hypoteční trh v březnu zaznamenal citelné oživení. Řada domácností patrně usoudila, že prostředí vysokých sazeb s námi bude delší dobu a nevyplatí se tak na výraznější snížení hypotečních sazeb čekat. Určitý impulz mohly přinést také postupně klesající ceny nemovitostí, které dle dat z katastru nemovitostí pokračovaly v březnu v mírném poklesu a ve srovnání s vrcholem z poloviny loňského roku jsou již v některých regionech o více než dvacet procent nižší,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla v dubnu o tři bazické body a k 4. dubnu tak činila 6,30 % p. a.

„Nabídkové sazby podle Fincentrum Hypoindexu v dubnu oproti minulému měsíci opět malinko povyskočily. Příčina toho zvýšení je ukončení akčních slev u některých bank. Nicméně většina bankovního trhu i nadále kopíruje chování České národní banky a svoje sazby udržuje na stejné hodnotě. Vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude opravdu trvat, když ne celý letošní rok, tak určitě do jeho poslední čtvrtiny,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Více čtěte na www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!