Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Každý pátý Čech plánuje hypotéku, polovina z nich čeká na „lepší časy“

hypoindex.cz, 10. května 2023 (09:01)

Pětina Čechů v příštích několika letech plánuje sjednání hypotéky. Meziročně je to o třetinu víc. Polovina ale musela své plány kvůli vyšším životním nákladům a inflaci odložit. Více než kdy jindy se zaměřují na výši měsíční splátky a úroky, zatímco v minulosti rozhodovalo doporučení bankovního poradce nebo rodiny. Každý třetí Čech navíc očekává, že ceny nemovitostí v následujících letech ještě porostou. Vyplynulo to ze společného dubnového průzkumu České bankovní asociace a výzkumné agentury Ipsos.

Pětina obyvatel České republiky má v úmyslu uzavřít hypoteční úvěr v následujících letech, což představuje nárůst o třetinu ve srovnání s předchozím rokem. Nicméně kvůli zvýšeným životním nákladům a inflaci byla polovina z těchto lidí nucena odložit své plány. Oproti minulosti nyní více lidí klade důraz na výši měsíční splátky a úroky, zatímco dříve spoléhali na rady bankovních poradců nebo rodiny. Každý třetí Čech také očekává, že ceny nemovitostí budou v nadcházejících letech stále růst. Tato data pocházejí z dubnového průzkumu provedeného Českou bankovní asociací a výzkumnou agenturou Ipsos.

Téměř dvě třetiny obyvatel České republiky vlastní své bydlení: 37 % má dům a 28 % byt. Každý třetí člověk žije v pronájmu. Ti, kteří mají vlastní nemovitost, ji často financují pomocí hypotéky (32 %), zatímco každý čtvrtý ji zakoupil z vlastních úspor. Pětina obyvatel plánuje v budoucnu využít hypotéku k nákupu nemovitosti, ale polovina z nich musela z důvodu rostoucích životních nákladů nebo očekávání výhodnějších cen nemovitostí nebo úrokových sazeb přehodnotit své plány. 

“Hypoteční trh se od poloviny loňského roku ocitl výrazně na ústupu, a počet uzavřených hypoték dosáhl své nejnižší úrovně za posledních dvacet let. Polovina domácností, které uvažovaly o hypotéce, svá rozhodnutí nejčastěji odložila kvůli nárůstu nákladů na živobytí nebo v očekávání výhodnějších podmínek týkajících se cen nemovitostí a úrokových sazeb. I když se v březnu objevily pozitivnější zprávy ohledně hypotečního trhu, což naznačuje mírný návrat aktivity, pořád byl objem poskytnutých hypoték v letošním březnu na nejnižší úrovni od roku 2014.” říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Většina Čechů plánuje čerpat hypotéku ve výši do tří milionů korun. Více než půlka těch, kteří uvažují o hypotéce, bude dofinancovávat nákup nemovitosti částkou do 600 tisíc korun, což je dvojnásobek toho, co již majitelé hypoték běžně investovali. Každý desátý pak plánuje dofinancovat v rozmezí 800 000 až 1 000 000 korun. Češi, kteří se chystají na hypotéku, využijí k dofinancování zejména své úspory (44 %), zhruba pětina z nich bude spolufinancovat hypotéku s partnerem nebo partnerkou, 19 % využije úspory z účtu stavebního spoření a 17 % si chybějící finanční prostředky půjčí od rodiny.

Splátka hypotéky ukrojí i polovinu příjmů domácnosti

Hypotéka představuje významnou zátěž pro rodinný rozpočet. Ti, kteří již splácí hypotéku, obvykle odvádějí mezi 20 a 24 % svého čistého měsíčního příjmu na tuto platbu. Pro každou třetí domácnost tato splátka znamená více než 30 % z celkových příjmů. Naopak, ti, kteří teprve uvažují o hypotéce, předpokládají, že budou platit nejčastěji více než 40 % svých čistých měsíčních příjmů na tuto úvěrovou splátku.

“Odpovědné poskytování úvěrů má pro domácí banky zásadní význam, což je důvodem, proč kvalita úvěrového portfolia těchto bank v České republice patří k nejlepším v Evropě. Ačkoli pro 30 % domácností představuje splátka hypotéky více než třetinu jejich čistých měsíčních příjmů, podíl nesplácených hypotečních úvěrů, známých jako nevýkonné úvěry, se stále drží na historicky nízkých hodnotách, konkrétně pod 0,6 %.” vysvětluje Jakub Seidler.

Refixace může splátku zvednout o několik tisíc korun

Téměř pětina jednotlivců refixovala svou hypotéku během minulého roku. S novými podmínkami fixace si poradilo stejně dobře jako dříve zhruba 70 % z nich. Refixaci hypotéky očekává v následujících dvou letech další třetina českých hypotečních klientů. Polovina z nich má obavy, že budou muset omezit své běžné výdaje, aby mohli pokrýt novou, vyšší splátku hypotéky. Většinou předpokládají, že se nová úroková sazba pohybuje kolem 4 nebo 5 %.

“Na aktuálním trhu se očekává, že pětiletá úroková sazba, která má významný vliv na hypoteční úrokové sazby, klesne zhruba o jeden procentní bod během dvou let. Pokud se hypoteční sazby sníží nebo zvýší o jeden procentní bod, má to za následek, že průměrná měsíční splátka 3milionové hypotéky se zvýší nebo sníží přibližně o 1,5 až 2 tisíce korun.” říká Jakub Seidler.

Ceny bytů a domů postupně klesají, 40 % Čechů věří v jejich další růst

Podle dat z katastru nemovitostí, které analyzovala společnost Dataligence pro Českou bankovní asociaci (ČBA), ceny bytů a domů postupně klesají. V některých regionech byl tento pokles v březnu ve srovnání s vrcholem z poloviny minulého roku dokonce více než dvacet procent. Přestože ceny nemovitostí klesají, většina Čechů tento pokles nepociťuje. Téměř 40 % lidí má přesvědčení, že ceny nemovitostí v následujících letech stále porostou. Naopak, zhruba čtvrtina lidí věří, že ceny nemovitostí budou klesat. "Tři pětiny Čechů souhlasí s tím, že kvůli zdražení nemovitostí si nemohou dovolit koupit vlastní bydlení. Více než polovina těch, kteří plánují hypotéku, budou kvůli zdražování muset přehodnotit svou volbu v oblasti nemovitosti," dodal Michal Straka.

Více na www.hypoindex.cz , s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!