Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Téměř pětina českých domácností dá až 75 % svých příjmů na náklady spojené s bydlením

hypoindex.cz, 22. června 2023 (09:01)

Jaká je finanční kondice domácností, které v současnosti splácejí hypoteční úvěr? To bylo předmětem výzkumu finančněporadenské společnosti Swiss Life Select. A jedním z výsledků je i potvrzení rčení, že „člověk míní, život mění“. Po čerpání hypotečního úvěru se vyvíjí vše podle plánu pro necelých 30 procent dotázaných.

Finanční situace domácností, které v současné době splácejí hypoteční úvěr, byla zkoumána finančněporadenskou společností Swiss Life Select. Výsledky naznačují, že pro necelých 30 procent respondentů se vše vyvíjí podle plánu po čerpání hypotečního úvěru.

V Česku je tradičně vysoká přednost vlastnického bydlení, a to podle Eurostatu volí 79 % obyvatel. Tento trend je odrazem jak tradičního pohledu na vlastnictví, tak i nedostatku nájemních bytů a snahy zajistit si bydlení na stáří. Nicméně, ceny nemovitostí v České republice jsou vysoké v porovnání s příjmy, což zdůrazňuje význam hypotéky jako nejjednodušší cesty k vlastnímu bydlení.

V období koncem roku 2021 a první polovině loňského roku došlo k prudkému růstu sazeb hypoték, což ovlivňuje klienty nejen při podpisu smlouvy, ale i během konce fixace úrokové sazby. Podle Swiss Life Hypoindexu se průměrná sazba hypoték zvýšila od května 2021 z 2,40 % na 6,32 % v květnu letošního roku. Za dva roky tedy sazby vzrostly více než dvakrát a půlkrát.

Karel Šulc, generální ředitel Swiss Life Select, komentuje, že sen o vlastním bydlení se prodražil, nejen kvůli nákladům na splácení hypotéky, ale také vzhledem k růstu dalších životních nákladů, jako jsou energie, potraviny, oblečení a služby. Rodiny zatížené splátkou hypotéky se tak musely začít výrazně omezovat ve spotřebě, což je obzvláště obtížné pro ty, kteří neplánovali dostatečnou finanční rezervu a neměli komplexní finanční plán, který by poskytl jasný obraz o splácení úvěru v jejich finančních možnostech.

Náklady na bydlení ukusují velký díl z rozpočtu

Výdaje spojené s bydlením, zahrnující například splátky úvěru na bydlení a další pravidelné platby, jako jsou příspěvky do fondu oprav, vodné a stočné, zálohy na energie, pojištění a další, představují v rodinném rozpočtu jedny z největších položek nákladů. Podle průzkumu agentury Ipsos utrácí na tyto náklady na bydlení méně než třetinu svých příjmů 27 % domácností, zatímco více než polovina domácností je nucena alokovat na tyto výdaje část svých měsíčních příjmů mezi třetinou a polovinou. V alarmující situaci se nachází 18 % domácností, které investují 50–75 % svých celkových příjmů do těchto bytových nákladů.

Ohrožené domácnosti, které věnují na náklady na bydlení více než polovinu svých příjmů, se často nacházejí v Libereckém kraji (28,6 % domácností), Zlínském kraji (28 %) a Olomouckém kraji (27,3 %).

Respondenti, kteří utrácí měsíčně 50–75 % svých příjmů na platby spojené s bydlením, převažují ve městech s počtem obyvatel do 5000 (43 %). Tito respondenti obvykle disponují výučním listem a spadají do věkových kategorií od 18 do 26 let (27 %), od 27 do 35 let (20,8 %) a od 36 do 44 let (23 %).

Domácnosti musí častěji šetřit

Prudký vzestup inflace v minulém roce a zvýšené ceny postihly zejména domácnosti, které již měly natažený rozpočet kvůli nákladům na bydlení. I když růst výdajů v rodinném rozpočtu v roce 2022 pociťovalo 41 % domácností, tyto skupiny nemusely nutně snižovat své výdaje. Třetina z nich však byla nucena začít šetřit, aby mohla pokrýt náklady spojené s bydlením. Přesto se s tímto úkolem vypořádávají. Nicméně 13 % domácností bylo natolik zásadně ovlivněno dramatickým nárůstem výdajů, že se dostaly na samou hranu finančních možností.

Nejohroženějších 13 % domácností po celé České republice, které makroekonomický vývoj v posledním roce podstatně zasáhl, pochází především z Libereckého kraje (23,8 %), Olomouckého kraje (18,2 %) a Moravskoslezského kraje (17,3 %).

Respondenti, na které se dramatický růst výdajů silně podepsal a kteří se nyní pohybují "jen tak tak" nebo nejsou jisti, zda budou schopni vše zaplatit, často mají základní vzdělání (24 %) a žijí ve městech s počtem obyvatel do tisíce (17 %). Tato skupina představuje aktuálně nejohroženější segment, pokud jde o schopnost splácet závazky spojené s bydlením a jeho financováním.

Kolik můžete dát „bokem“?

Růst výdajů na bydlení a další životní náklady má významný dopad na schopnost českých domácností odkládat finanční rezervy. Většina respondentů, kteří splácí hypotéku, za poslední rok byla schopna uspořit méně než 15 tisíc korun (38 % domácností). Tato úspora zahrnuje různé formy, jako jsou zůstatky na bankovních účtech, fondy, stavební spoření a penzijní spoření. Necelá třetina domácností dokázala naspořit mezi 15 a 45 tisíci korunami. Méně než pětina respondentů byla schopna odkládat částku od 45 do 100 tisíc korun, a pouze 13 % respondentů mělo možnost uspořit více než 100 tisíc Kč.

Nejvyšší úspěch ve spoření nad 100 tisíc korun byl zaznamenán ve velkých městech s počtem obyvatel přesahujícím 100 tisíc, kde tento podíl činil 20 % (ve srovnání s 6 % u obyvatel menších obcí do 1000 obyvatel). Pražané a obyvatelé Pardubického kraje dosáhli nejvyšších finančních rezerv nad 100 tisíc korun (23 % v obou případech). V kategoriích od 45 do 100 tisíc korun byli nejúspěšnější obyvatelé Karlovarského, Zlínského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Částku od 15 do 45 tisíc korun nejčastěji naspořili obyvatelé Královéhradeckého, Středočeského a Vysočiny. Obyvatelé Libereckého, Olomouckého a Plzeňského kraje nejčastěji dosáhli úspor do 15 tisíc korun.

Více čtěte na www.hypoindex.cz, s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!