Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Ceny nájmů v Praze a Středočeském kraji rostou, druhý dech nabírá i Brno

hypoindex.cz, 23. června 2023 (09:01)

Ceny nájmů v Česku na konci jara opět vzrostly. Největší procentuální nárůst zaznamenala Plzeň, nejvyšší cenou kromě Prahy a Brna nepřekvapil Středočeský kraj, kde se ceny přiblížily 250 korunám za metr čtvereční. Brněnské nájemné je navíc po kvartálním poklesu opět na vzestupu. Poptávka po nájmech se z hlavního města přesouvá do prstence měst kolem Prahy. Pravděpodobně to nezmění ani zrušení parametru DSTI – spíše můžeme očekávat, že se na trh dostane více menších nájemních bytů.

Ceny nájmů v Česku na konci jara znovu stouply, s největším procentuálním nárůstem v Plzni a nejvyššími cenami mimo Prahu a Brno ve Středočeském kraji, kde se přiblížily 250 korunám za metr čtvereční. Brněnské nájemné, po kvartálním poklesu, opět roste, a poptávka po nájmech se přesouvá z Prahy do okolních měst. I přes zrušení parametru DSTI se očekává, že na trh vstoupí více menších nájemních bytů.

Ceny nájmů mírně vzrostly od posledního kvartálu, s celkovým průměrným nárůstem o 1 %. Tento nárůst je výrazně menší než v druhém a třetím kvartálu roku 2022, a naznačuje návrat k trendu před začátkem války na Ukrajině.

Hlavním důvodem růstu cen jsou stále nepříznivé úrokové míry hypoték a související poptávka po nájemním bydlení, i když růst poptávky není tak rapidní jako na konci loňského léta. Přestože je průměrně 54 zájemců o jednu nabídku, v Praze dokonce dvojnásobek, poptávka výrazně převyšuje nabídku, což se očekává i v následujících letech.

Pokud jde o regionální rozdíly, Praha tradičně vede v cenách nájmů s průměrnými 342 korunami za metr čtvereční. Středočeský kraj následuje s nárůstem o 3,24 % na 248 korun za metr čtvereční. Naopak Jihomoravský kraj, kde ceny nájmů v minulém čtvrtletí klesly, nyní nabízí metr čtvereční za 275 korun.

Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services a digitální realitní služby Bezrealitky, poznamenává, že ceny nájmů v Brně rostou dříve než obvykle, a to i před obdobím zvýšené poptávky studentů na začátku nového školního roku. Plzeňský kraj zaznamenal největší růst, pravděpodobně kvůli návratu rodilých Plzeňanů zpět zejména kvůli životním nákladům v hlavním městě.

Celorepublikově průměrný počet zájemců o nájem mírně klesá, ale zdá se, že dramaticky se to nezmění. Zatímco od srpna do prosince 2023 klesl průměrný počet zájemců o více než polovinu, od ledna do května 2023 klesl pouze o pětinu.

Pražané už nehledají nájem jen v Praze

Zvláště z Prahy se přesouvá zájem o vlastní i nájemní bydlení směrem ven. Ceny nájmů ve Středočeském kraji, i když stoupají, jsou stále výrazně nižší než v Praze. Jinými slovy, nájemní byt v rodinném domě v Berouně, Kladně, Kolíně nebo jiném městě v rozšiřujícím se metropolitním prstenci stojí podobně jako pronájem garsonky v Praze. To platí zejména s ohledem na akceptovatelnou dojezdovou dobu do hlavního města v porovnání s odlehlejšími částmi Prahy.

Migrace do Středočeského kraje je navíc trend, který se prohlubuje. Při současném demografickém vývoji a tempu urbanizace by Praha potřebovala asi 1000 nových nájemních bytů každý měsíc, aby mohla dlouhodobě uspokojit poptávku. I když je v Praze přibližně 94 000 prázdných bytů, nelze očekávat, že by všechny brzy přišly na trh. Odpovědí jsou právě byty v okolních městech.

„S červencovým zrušením ukazatele DSTI, který ČNB používala k regulaci vstupních podmínek pro hypotéky, se očekává asi 15% nárůst zájemců o hypotéky. Nicméně to by nemělo mít zásadní vliv na poptávku po nájemním bydlení,“ uvádí Hendrik Meyer. „Pro investory, kteří chtějí nabízet nájemní bydlení, bude nejspolehlivější sázet na menší byty, jako jsou garsonky, 2+kk nebo 1+1, 2+1.“

Více na www.hypoindex.cz, s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!