Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Průzkum: Češi stále chtějí vlastní bydlení, nájem berou jen jako dočasné řešení

hypoindex.cz, 18. července 2023 (18:01)

Téměř čtyři pětiny Čechů bydlí ve vlastním bytě nebo rodinném domě. Nákup vlastního bydlení navíc podle průzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR plánuje i polovina těch, kteří nyní bydlí v nájmu.

Téměř 80 % obyvatel České republiky žije ve vlastním bytě nebo rodinném domě, jak ukazuje nedávný průzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Co víc, podle tohoto průzkumu plánuje koupi vlastního bydlení polovina osob, které v současnosti bydlí v nájmu.

Existuje významná a odložená poptávka po nových bytech, především v Praze. Průzkum od Central Group odhaduje, že více než půl milionu lidí má v úmyslu koupit nový byt v metropoli v příštích pěti letech, což znamená potřebu výstavby více než čtvrt milionu nových bytů.

Nicméně, aby bylo možné postavit čtvrt milionu bytů v Praze během následujících pěti let, by bylo nutné každoročně postavit více než 50 tisíc nových bytů, což je přibližně desetkrát více než v současné době. Toto však není praktické z důvodu zdlouhavého povolovacího procesu pro nové projekty. Proto se očekává, že poptávka převýší nabídku, což udrží ceny nových bytů na vysoké úrovni. Jediným řešením pro zvýšení nabídky a snížení cen by bylo zrychlení povolovacích procesů a intenzivnější výstavba nových bytů.

V České republice vlastní byt či rodinný dům 77 % obyvatel, zatímco 23 % žije v nájmu. Toto postavení předčí evropský průměr, i když Česko zůstává na spodních příčkách v žebříčcích dostupnosti bydlení.

Více než polovina lidí bydlících v nájmu chce do vlastního

 V České republice je vlastnictví nemovitostí dlouhodobě hluboce zakořeněné a výrazně preferované oproti bydlení v nájmu. Tuto skutečnost potvrzuje nedávný průzkum „Index prosperity a finančního zdraví“, provedený ve spolupráci Sociologického ústavu Akademie věd ČR, České spořitelny a projektu Evropa v datech. Z této studie, stejně jako z dat Eurostatu, vyplynulo, že pouze zhruba čtvrtina obyvatel Česka žije v nájmu, avšak více než polovina z nich vyjádřila zájem o přechod do vlastního bydlení.

Zajímavým faktem je, že i příslušníci nejmladší generace preferují vlastnictví nemovitostí. I když se obecně říká, že mladší generace dává přednost spíše sdílené ekonomice než vlastnictví, v průzkumu se ukazuje, že i mladí jedinci ocení výhody vlastního bydlení. Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group, poznamenává, že lidé, včetně mladé generace, si uvědomují, že vlastnictví bytu poskytuje bezpečnost a jistotu domova s rostoucí hodnotou. Z tohoto pohledu je pro mnohé výhodnější mít vlastní byt, který může být i po letech splacený hypotékou, než pouze platit nájemné za bydlení.

Koupi nového bytu v Praze plánuje více než půl milionu lidí

Výzkum provedený agenturou Ipsos a objednaný největším českým rezidenčním stavebním podnikem Central Group v dubnu letošního roku potvrzuje vysokou úroveň budoucí poptávky po novém bydlení. Získaná data naznačují, že 19,2 % obyvatel České republiky plánuje v následujících pěti letech nákup bytu v Praze, přičemž více než čtvrtina z nich má v úmyslu pořídit zcela nový byt. 

Více čtěte na www.hypoindex.cz, s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!