Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Objem poskytnutých hypoték byl v červnu nejvyšší za poslední rok, stále ale o pětinu menší než loni

hypoindex.cz, 19. července 2023 (07:01)

Objem hypoték poskytnutých bankami v červnu meziměsíčně vzrostl podle aktuálních dat Hypomonitoru o 13 procent. Šestý měsíc v roce však pravidelně bývá nejsilnějším měsícem celého roku, proto nejsou tato čísla příliš překvapivá. Ve srovnání s červnem loňského roku se objem poskytnutých hypoték propadl o 28 procent.

Podle nedávných údajů Hypomonitoru vzrostl objem poskytnutých hypoték bankami v červnu meziročně o 13 procent. Je však třeba poznamenat, že šestý měsíc v roce obvykle představuje nejsilnější období, a proto tyto čísla nejsou příliš překvapivá. V srovnání s červnem předchozího roku však došlo k propadu o 28 procent.

Za první pololetí tohoto roku zaznamenal hypoteční trh meziroční pokles o 55 procent. Celkový objem nově poskytnutých hypoték klesl za celý loňský rok o 57 procent na 162 miliard korun, což představuje nejnižší počet hypoték za posledních 20 let.

V červnu poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v celkové výši 14 miliard korun, což je o 1,6 miliardy více než v květnu. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování dosáhl v červnu 11,6 miliardy korun, zatímco v květnu to bylo 10,4 miliardy korun. Refinancované úvěry (interní nebo od jiných institucí) činily 2,3 miliardy korun, což představuje nárůst oproti květnu.

Počet nově poskytnutých hypoték v červnu vzrostl z 3,46 tisíce v květnu na 3,8 tisíce, což představuje nejvyšší číslo za poslední rok. Nicméně ve srovnání s obdobím před pandemií jsou objemy hypoték stále zhruba o polovinu nižší. V roce 2020 průměrný měsíční počet nových hypoték činil kolem 6,7 tisíce, zatímco v mimořádně silném roce 2021 dosáhl 9,5 tisíce.

Očekává se, že bez výrazného poklesu hypotečních sazeb nenastane žádné výrazné oživení na hypotečním trhu. Dokonce ani zrušení jednoho z omezujících požadavků centrální banky na žadatele o hypotéku nepřinese větší změny.

Desítky tisíc domácností, kterým letos končí fixační období hypotéky a čeká je refinancování, budou muset čelit zvýšeným nákladům. Rozdíl ve splátkách hypotéky s dvouprocentním úrokem, běžným ještě před dvěma lety, a současnou úrokovou sazbou může dosahovat tisíců korun měsíčně. Konkrétně u průměrné hypotéky ve výši tří milionů korun na 25 let může domácnost nyní platit měsíčně o 6497 korun více než dříve. Ročně to představuje 78 tisíc korun navíc na bydlení, což v kombinaci se stále vysokými cenami energie a potravin může způsobit značné finanční problémy mnoha domácnostem při financování základních potřeb.

Více čtěte na www.hypoindex.cz, s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!