Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Nájmy meziročně zdražily – nejčastěji o šest procent

hypoindex.cz, 11. července 2023 (07:01)

Ceny nájmů meziročně zdražily o jednotky procent. Například dispozice 2+kk v Praze vychází letos průměrně o 838 korun dráž, než tomu bylo loni stejnou dobou. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz. Statistiky ovšem ukazují i příklady dispozic, které v některých městech meziročně zlevnily. Jde konkrétně o byty dispozice 3+1 v Olomouci či Plzni, kde došlo k 6% resp. 3% poklesu ceny.

Ceny nájmů meziročně zvýšily svou hodnotu o několik procent. Například u dispozice 2+kk v Praze lze letos pozorovat průměrný nárůst o 838 korun, což je více než v předchozím roce ve stejném období. Tato informace vychází z dat poskytnutých společností UlovDomov.cz. Zároveň statistiky ukazují i případy, kdy došlo k poklesu cen nájmů, a to konkrétně o 6 % v Olomouci a 3 % v Plzni u bytů dispozice 3+1.

Při pohledu na meziroční vývoj cen nájmů je patrné, že domácnosti uzavírají nájemní smlouvy za ceny o 3 až 11 procent vyšší než předchozího roku. Průměrná cena bytu 2+kk v Praze dosahuje 18 525 korun, což představuje nárůst o 5 procent oproti loňsku. Tento trend zdražení nájmů se projevil i v dalších městech, například v Brně, kde cena za dispozici 2+kk vzrostla o 692 korun na aktuálních 15 084 korun, což znamená rovněž 5% nárůst, stejně jako v Praze.

Podle Michala Hrbatého, CEO společnosti UlovDomov.cz, je meziroční růst cen nájmů většiny dispozic v krajských městech důsledkem situace na trhu s bydlením, kde vysoké ceny vlastního bydlení vedou domácnosti k hledání pronájmu. Tento trend může být ovlivněn snahami o oživení hypotečního trhu, avšak vysoké úrokové sazby hypoték představují stále výzvu pro většinu domácností.

Z hlediska kvartálních změn cen nájmů lze v Praze pozorovat dočasnou stagnaci. Ceny bytů se za poslední kvartál pohybovaly v řádech stovek korun, přičemž průměrná cena dispozice 2+kk klesla o 673 korun, zatímco u dispozice 2+1 vzrostla o 251 korun. Situace v ostatních městech je podobná, s největším poklesem cen v Plzni.

Michal Hrbatý označuje současný stav jako stagnaci cen, kdy trh čeká na nové impulzy, jako například poptávku studentů hledajících bydlení na nový podzimní semestr nebo změny v cenách bytů a úrokových sazbách hypoték.

Společnost UlovDomov.cz také porovnává měsíční platby za nájem s hypotečními splátkami při aktuálních sazbách a cenách za metr čtvereční. Při koupi bytu po rekonstrukci v Praze se cena za metr čtvereční pohybuje kolem 117 850 Kč. Splátka 90% hypotéky na 30 let při průměrné nabídkové úrokové sazbě 6,53 % by u 60m² bytu činila kolem 40 350 Kč. Index UlovDomov.cz ukazuje, že měsíční platba za nájem může být až 2,2krát nižší než splátka hypotéky, což však nezohledňuje vstupní náklady na úvěr ani skutečnost, že nájem není investicí do vlastního majetku.

nájmy

Více čtěte na www.hypoindex.cz, s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!