Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Paneláky forever!

remspace.cz, 14. července 2023 (07:01)

Trh s panelovými byty dlouhodobě patří ke klíčovým segmentům našeho rezidenčního trhu. V loňském roce se v České republice podle zápisů v katastru nemovitostí prodalo 52 888 bytů, z toho 23 787 tvořily právě panelové byty, což se blíží téměř polovině všech „zobchodovaných“ bytů.

Segment panelových bytů dlouhodobě zaujímá klíčové postavení na rezidenčním trhu. Podle zápisů v katastru nemovitostí bylo loňským rokem v České republice prodáno celkem 52 888 bytů, přičemž 23 787 z nich tvořily panelové byty, což představuje téměř polovinu veškerého prodeje bytů.

Nejvyšší průměrné ceny za metr čtvereční panelových bytů jsou samozřejmě v Praze, kde ke konci minulého roku dosahovaly hodnoty 111 000 Kč. Praha také loni zaznamenala nejvyšší počet prodaných panelových bytů, a to 5 925. Naopak, nejnižší průměrné ceny za metr čtvereční se nacházejí v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde se pohybují okolo 29 000 Kč. Nejméně panelových bytů, a to 581, bylo prodáno v kraji Vysočina.

Panel v nové době

V minulosti byly panelové domy, a zejména byty v nich, často spojovány s negativními asociacemi, jako jsou potíže s kvalitou konstrukce, nedostatečná tepelná izolace, nevhodné dispozice a další. Avšak současné panelové domy prošly modernizací a rekonstrukcemi, což výrazně zlepšilo jejich kvalitu. Tím pádem přestaly být vnímány jako nevhodná volba.

Generální ředitel realitní společnosti RE/MAX, Jan Hrubý, vysvětluje, že panelové byty jsou stále žádanou alternativou k novým stavbám. Cena těchto bytů zůstává nižší než u novostaveb, což udržuje zájem zájemců o ně. 

Zájem o panelové byty není překvapivý. Jejich uživatelské vlastnosti se v průběhu posledních desetiletí výrazně zlepšily, a navíc mnoho panelových domů se nachází v atraktivních lokalitách s dobrou dostupností do centra města a kvalitní občanskou vybaveností. Kromě toho je cena těchto bytů standardně nižší než u nových staveb nebo starších bytů v tradiční zástavbě.

Polovina bytových domů

Podle Sčítání lidu z roku 2021 bylo v České republice celkem 4 480 139 obydlených bytů, což představuje nárůst o 375 504 jednotek za poslední desetiletí, což je zhruba 9,1 %.

Z této celkového počtu připadá více než 2,4 milionu obydlených bytů na bytové domy. Od 50. let minulého století do roku 1995 bylo postaveno přibližně 80 000 panelových domů s 1,2 milionu bytů. Panelové domy tak nyní tvoří přibližně polovinu kapacity bytových domů, a v nich žije kolem tří milionů obyvatel České republiky.

Nejdražší panelové byty se nacházejí v Praze, kde je také největší jejich počet. Na konci roku 2022 dosahovala průměrná cena těchto bytů přibližně 111 000 Kč na metr čtvereční. Následuje Jihomoravský kraj, přičemž v Brně jsou panelové byty nejdražší, s cenou kolem 94 000 Kč za metr čtvereční. Naopak, nejlevnější panelové byty se prodávají v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde dosahuje jejich průměrná cena přibližně 29 000 Kč za metr čtvereční. Zajímavým trendem je, že cena panelových bytů v Ústeckém kraji za posledních šest let ztrojnásobila.

Generální ředitel realitní společnosti RE/MAX, Jan Hrubý, komentuje, že panelové byty zaznamenaly v předchozím období výrazný nárůst cen v důsledku levných hypoték a rostoucí poptávky po vlastním bydlení. Avšak v současnosti dochází ke snížení cen, zejména u starších a nerekonstruovaných bytů, a to o 10–15 %.

Více čtěte na www.remspace.cz, s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!