Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Online
rezervace

Blog

Datová
platforma

Paneláky forever!

remspace.cz, 14. července 2023 (07:01)

Trh s panelovými byty dlouhodobě patří ke klíčovým segmentům našeho rezidenčního trhu. V loňském roce se v České republice podle zápisů v katastru nemovitostí prodalo 52 888 bytů, z toho 23 787 tvořily právě panelové byty, což se blíží téměř polovině všech „zobchodovaných“ bytů.

Segment panelových bytů dlouhodobě zaujímá klíčové postavení na rezidenčním trhu. Podle zápisů v katastru nemovitostí bylo loňským rokem v České republice prodáno celkem 52 888 bytů, přičemž 23 787 z nich tvořily panelové byty, což představuje téměř polovinu veškerého prodeje bytů.

Nejvyšší průměrné ceny za metr čtvereční panelových bytů jsou samozřejmě v Praze, kde ke konci minulého roku dosahovaly hodnoty 111 000 Kč. Praha také loni zaznamenala nejvyšší počet prodaných panelových bytů, a to 5 925. Naopak, nejnižší průměrné ceny za metr čtvereční se nacházejí v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde se pohybují okolo 29 000 Kč. Nejméně panelových bytů, a to 581, bylo prodáno v kraji Vysočina.

Panel v nové době

V minulosti byly panelové domy, a zejména byty v nich, často spojovány s negativními asociacemi, jako jsou potíže s kvalitou konstrukce, nedostatečná tepelná izolace, nevhodné dispozice a další. Avšak současné panelové domy prošly modernizací a rekonstrukcemi, což výrazně zlepšilo jejich kvalitu. Tím pádem přestaly být vnímány jako nevhodná volba.

Generální ředitel realitní společnosti RE/MAX, Jan Hrubý, vysvětluje, že panelové byty jsou stále žádanou alternativou k novým stavbám. Cena těchto bytů zůstává nižší než u novostaveb, což udržuje zájem zájemců o ně. 

Zájem o panelové byty není překvapivý. Jejich uživatelské vlastnosti se v průběhu posledních desetiletí výrazně zlepšily, a navíc mnoho panelových domů se nachází v atraktivních lokalitách s dobrou dostupností do centra města a kvalitní občanskou vybaveností. Kromě toho je cena těchto bytů standardně nižší než u nových staveb nebo starších bytů v tradiční zástavbě.

Polovina bytových domů

Podle Sčítání lidu z roku 2021 bylo v České republice celkem 4 480 139 obydlených bytů, což představuje nárůst o 375 504 jednotek za poslední desetiletí, což je zhruba 9,1 %.

Z této celkového počtu připadá více než 2,4 milionu obydlených bytů na bytové domy. Od 50. let minulého století do roku 1995 bylo postaveno přibližně 80 000 panelových domů s 1,2 milionu bytů. Panelové domy tak nyní tvoří přibližně polovinu kapacity bytových domů, a v nich žije kolem tří milionů obyvatel České republiky.

Nejdražší panelové byty se nacházejí v Praze, kde je také největší jejich počet. Na konci roku 2022 dosahovala průměrná cena těchto bytů přibližně 111 000 Kč na metr čtvereční. Následuje Jihomoravský kraj, přičemž v Brně jsou panelové byty nejdražší, s cenou kolem 94 000 Kč za metr čtvereční. Naopak, nejlevnější panelové byty se prodávají v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde dosahuje jejich průměrná cena přibližně 29 000 Kč za metr čtvereční. Zajímavým trendem je, že cena panelových bytů v Ústeckém kraji za posledních šest let ztrojnásobila.

Generální ředitel realitní společnosti RE/MAX, Jan Hrubý, komentuje, že panelové byty zaznamenaly v předchozím období výrazný nárůst cen v důsledku levných hypoték a rostoucí poptávky po vlastním bydlení. Avšak v současnosti dochází ke snížení cen, zejména u starších a nerekonstruovaných bytů, a to o 10–15 %.

Více čtěte na www.remspace.cz, s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projekty s online rezervací

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!