Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Stavebnictví v květnu kleslo o 2,7 %, povolené stavby rostly o 16 %

skypaper.cz, 8. července 2023 (07:01)

Stavební produkce v květnu meziročně klesla o 2,7 %, meziměsíčně byla vyšší o 1 %. Produkce v pozemním stavitelství se snížila o 1,5 %, inženýrského stavitelství klesla o 5,8 %. Uvádí to ČSÚ.

Stavební produkce v České republice zaznamenala v květnu meziroční pokles o 2,7 %, zatímco v porovnání s předchozím měsícem stoupla o 1 %. Tento pokles lze přičíst snížení produkce v pozemním stavitelství o 1,5 % a v inženýrském stavitelství o 5,8 %. Tyto údaje poskytuje Český statistický úřad (ČSÚ).

Průměrné ceny panelových bytů za metr čtvereční dosahují v Praze nejvyšší hodnoty, konkrétně ke konci loňského roku to bylo 111 000 Kč. V Praze bylo rovněž nejvíce prodaných panelových bytů, a to 5 925. Na opačném konci cenového spektra se nachází Karlovarský a Ústecký kraj s průměrnou cenou okolo 29 000 Kč za metr čtvereční. V kraji Vysočina bylo loni prodáno nejméně panelových bytů, a to 581.

Úřady vydaly 7 088 stavebních povolení, což představuje meziroční pokles o 11,4 %. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 57,8 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 16,1 %. Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil o 0,7 %, zatímco průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 11,3 %.

Analytik Next Finance Jiří Cihlář očekává, že počet povolených staveb bude ještě několik měsíců klesat, zejména u soukromých investorů i veřejného sektoru. Tento trend je ovlivněn hledáním úspor občany, firmami a obcemi, což povede k odložení některých plánovaných stavebních investic. Celkově se v letošním roce očekává pokles v oblasti stavebnictví o 2 %.

Co se týče bytové výstavby, v květnu bylo zahájeno 3 451 bytů, což představuje meziroční pokles o třetinu. Tento pokles je ovlivněn vysokým srovnávacím základem z předešlého roku, kdy byl zahájen rekordní počet bytů. Počet dokončených bytů naopak meziročně vzrostl o 3,1 % na 2 966 bytů.

Generální ředitel Ekospolu Evžen Korec komentuje extrémně nízkou bytovou výstavbu v Praze, kde bylo v květnu evidováno pouhých 48 nově zahájených bytů. Středočeský kraj přebírá iniciativu, a to s 396 nově zahájenými byty v květnu. Celkově letos firmy ve středních Čechách zahájily stavbu 2 234 nových bytů, zatímco v Praze pouze 1 933. Také na jižní Moravě se staví více bytů než v Praze, s 2 077 nově zahájenými byty od začátku roku.

Ve srovnání s údaji Eurostatu o stavbě v EU27 v dubnu 2023, byla stavební produkce v této oblasti meziročně nižší o 0,1 %. Pozemní stavitelství pokleslo o 0,9 %, zatímco inženýrské stavitelství vzrostlo o 3,9 %.

Více čtěte na www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!