Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

U starších bytů se zastavil pokles cen, jsou výrazně levnější než v loňském létě

hypoindex.cz, 20. července 2023 (07:01)

Ceny starších bytů přestávají klesat a v polovině sledovaných měst dokonce mírně stouply. Odborníci se zatím neodvažují vyslovit jasný trend. jistá ale zůstává skutečnost, že starší byty lze koupit výrazně levněji než v loňském létě. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři.

Ceny starších bytů přestávají klesat a v některých městech mírně rostou. Odborníci zatím nevidí jednoznačný trend, ale je zřejmé, že starší byty lze pořídit výrazně levněji než v loňském létě. Tuto skutečnost zdůrazňuje analýza společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři.

Podle aktuální analýzy společnosti FérMakléři.cz došlo ke zpomalení poklesu cen starších bytů. V některých městech, jako jsou České Budějovice a Ústí nad Labem, ceny bytů stále klesají (o 2 %), ale v Praze a Plzni zůstávají na úrovni prvního čtvrtletí letošního roku. Starší byt v dobrém stavu nebo po rekonstrukci o rozloze 60 m2 v Praze stojí přibližně 7 milionů Kč, zatímco v Plzni se dá pořídit za 3,8 milionu Kč.

Ceny v čtyřech městech však vzrostly o několik procent. V Brně se cena za metr čtvereční zvedla z 89 822 na 90 930 Kč, zatímco v Olomouci a Ostravě došlo k nárůstu o 2 %. Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz, zdůrazňuje, že zatím nelze jednoznačně mluvit o trendu, a varuje před zkreslením statistik dlouhodobě nevyprodanými nemovitostmi.

Přestože situace nenabízí jasné trendy, stoupající optimismus v ekonomice, pokles inflace a stabilní nezaměstnanost mohou přispět k obnově kupní síly domácností a zvýšit poptávku po vlastním bydlení, které je tradičně oblíbené mezi Čechy.

Starší byty lze stále pořídit výrazně levněji než před rokem. V Praze byly ceny bytů loni o tuto dobu 128 009 Kč/m2, což znamená úsporu přibližně 0,6 milionu Kč při nákupu bytu o rozloze 60 m2. V Brně byly ceny průměrně o 11 % nižší, což by znamenalo úsporu více než 0,9 milionu Kč při nákupu bytu o rozloze 80 m2. V Ostravě a Ústí nad Labem byly ceny dokonce o 13 % a 15 % nižší, což by mohlo znamenat úsporu přes 490 tisíc Kč v Ostravě a téměř 480 tisíc Kč v Ústí nad Labem.

Zrušení jednoho z omezení ČNB v podobě parametru DSTI může být další impulzem pro obnovu trhu s bydlením. Od července žadatelé o hypoteční úvěr nemusí splňovat podmínku, aby celkové splátky úvěrů nebyly vyšší než 45 % příjmů (resp. 50 % pro žadatele mladší 36 let). Omezením zůstává požadavek na vlastní úspory, limit LTV, který může představovat významnou překážku v aktuálních cenových podmínkách bydlení.

Více čtěte na www.hypoindex.cz, s úpravou obsahu pomáhá AI.

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!