Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Prodej nových bytů v Praze stoupl na 1650, ceny se drží nad 150 tisíc Kč za m2

skypaper.cz, 10. srpna 2023 (07:01)

V pololetí se v Praze prodalo 1650 nových bytů, což je o 50 % více než ve 2. polovině loňského roku, kdy se prodalo 1100 bytů. V 1. čtvrtletí se prodalo 650 nových bytů, oproti poslednímu kvartálu 2022 o 18 % více, tisícovka prodaných bytů za 2. čtvrtletí představuje 54% mezičtvrtletní růst poptávky. Vyplývá to z nejnovější analýzy developerských společností Central Group, Skanska Residential a Trigema.

„Sledujeme stoupající důvěru a očekávání domácností a spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba začíná být opět vhodná k pořizování velkých nákupů. Pohled respondentů na vhodnost doby pro investování je sice stále pod nulovou hranicí, ve srovnání uplynulými měsíci se ale jedná o výrazné zlepšení nálady. Chuť nakupovat roste i u velkých investorů, kteří reagují na zprávy, že nás v příštích 10 letech čeká výrazný globální růst cen nemovitostí. Podle studie organizací ifo Institute a Institute for Swiss Economic Policy (IWP) bude průměrné roční nominální tempo růstu činit 9 %,” říká předseda představenstva investiční skupiny Trigema Marcel Soural.

Ceny nových bytů se i nadále drží nad 150 tisíci Kč za m2

Průměrná prodejní cena za m2 dosáhla 150 835 Kč, což byl mezičtvrtletní pokles o 0,7 %, meziročně však o 3,5 % více. Nabídková cena (151 583 Kč za m2) mezičtvrtletně klesla o 2,2 %, meziročně o 0,3 %. I do budoucna se dá předpokládat jejich dočasná stagnace okolo této úrovně. Plošné snižování cen nelze očekávat kvůli skokovému růstu stavebních nákladů především v předchozích 2 letech a také nadále trvajícímu pomalému povolování nové výstavby. „Vývoj nabídkových cen nových bytů v Praze nadále provází stabilita nad 150 tisíc Kč za m2. Cenový rozdíl mezi staršími a novými byty, které mají výrazně vyšší kvalitativní standard, přesahuje 20 %,” líčí předseda představenstva Skanska Residential Petr Michálek.

Koncem letošního června bylo v Praze v nabídce 5500 nových bytů, což je téměř stejně jako na konci minulého čtvrtletí (pokles o 50 bytů) a zhruba o třetinu více než na začátku loňského léta. Stále se ale jedná o hodnotu odpovídající dlouhodobému pražskému průměru. Metropole by přitom potřebovala nabídku minimálně dvojnásobnou.

Za letošních prvních šest měsíců se v hlavním městě povolilo jen 1917 bytů v bytových domech, o téměř pětinu méně než ve stejném období loni. Za duben bylo v Praze povoleno jen 48 bytů, v květnu dokonce pouhých 17 bytů. Nabídku bytů ke koupi oslabuje také rostoucí trh nájemního bydlení a přetrvávající komplikovaná situace ve stavebnictví, kdy vlivem vysokých nákladů dochází k odkladu řady projektů, včetně bytových.

„Nabídka nových bytů je dlouhodobě nedostatečná a hrozí, že bude dále klesat. To může vést spolu s růstem poptávky díky dostupnějším hypotékám už příští rok k opětovnému růstu cen nových bytů,“ uzavírá předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Více čtěte na www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!