Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Stavebnictví v pololetí kleslo o 2 %, v červnu rostlo o 1 %

skypaper.cz, 8. srpna 2023 (07:01)

Stavební produkce v 1. pololetí 2023 meziročně klesla o 2 % a přispělo k tomu především inženýrské stavitelství, které se snížilo o 6,4 % (- 1,7 procentního bodu). Produkce v pozemním stavitelství klesla o 0,5 % (- 0,3 p. b). V 1. čtvrtletí klesla stavební produkce i přes vysokou srovnávací základnu pomaleji (-1,2 %). Na poklesu se výrazně podepsalo inženýrské stavitelství a naopak pozemní stavitelství se pohybovalo v kladných číslech. Ve 2. čtvrtletí meziroční pokles zrychlil na -2,6 % a rozdíly mezi segmenty již nebyly tak výrazné, když oba klesly pod úroveň loňského roku. Informuje o tom ČSÚ.

"Ještě několik měsíců bude klesat počet povolených staveb ze strany soukromých investorů, ale také financovaných veřejným sektorem. Občané, firmy i obce a města budou hledat úspory. To povede k tomu, že kvůli rostoucím výdajům a dražším stavebním pracím i materiálům budou některé plánované stavební investice odloženy na později. V letošním roce čekáme od stavebnictví pokles o 2 %," líčí analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Stavební podniky s 50 a více zaměstnanci v 1. pololetí 2023 v tuzemsku uzavřely 36 607 stavebních zakázek, meziročně 0,6 % méně. Celková hodnota se meziročně snížila o 15 % na 147,4 miliardy Kč. Za poklesem hodnoty stojí inženýrské stavitelství s propadem o 24,5 % na 77,1 mld. Kč. V pozemním stavitelství dosáhly v 1. pololetí nové stavební zakázky 70,3 mld. Kč a meziročně klesly o 1,4 % kvůli výsledku za 1. čtvrtletí (-12,3 %). Ve 2. čtvrtletí nové zakázky na pozemní stavby meziročně rostly o 9,2 %. Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky v 1. pololetí činila 4 miliony Kč a byla meziročně o 14,5 % nižší.

Úřady v 1. pololetí 2023 vydaly 39 236 stavebních povolení, což představovalo meziroční pokles o 10,9 % a nejnižší hodnotu za toto období od roku 2016. Nejrychlejší pokles zaznamenaly počty povolení na novou výstavbu bytových budov (-34,6 %), naopak o téměř desetinu meziročně rostly na změny dokončených staveb nebytových budov (+9,6 %). Nejvíce povolení bylo vydáno ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 287 mld. Kč a meziročně vzrostla o 6,7 %, což je nejvíce za toto období od roku 2006. Tahounem růstu byly změny dokončených staveb všech směrů výstavby, které zaznamenaly růst o 18,6 %. Nová výstavba meziročně rostla o 1,4 % zásluhou inženýrských (především dopravních) staveb. Naopak nová výstavba bytových budov meziročně klesla o 23,3 %. Vyšší investice se plánují v Jihomoravském, Středočeském kraji a v Praze.

V 1. pololetí 2023 byla zahájena výstavba 18 103 bytů, meziročně o 20,2 % méně. K poklesu přispělo zejména z 2. čtvrtletí. Byty zahájené v rodinných domech byly v 1. pololetí o třetinu nižší, vývoj v obou čtvrtletích byl obdobný. Byty zahájené v bytových domech v 1. čtvrtletí rostly o 5,9 %, za 2. čtvrtletí propadly o 37,6 % a celkově v 1. pololetí byly o nižší o19,5 %. Meziroční růst zaznamenaly konverze bytových domů (+42,6 %) a také zahájené byty v nebytových budovách (+18,3 %), které jsou ale v počtu méně významné.

"Výstavba bytů a rodinných domů v letošním roce propadne, pokles trhu sníží především projekty zahájené již v minulých letech. Domácnosti od nové výstavby odrazují především drahé hypotéky a vysoká inflace, řada proto odkládá nákup nového bydlení. Developeři kromě vysokých úrokových sazeb bojují i se zhoršeným přístupem k financování. K poklesu naopak nedochází u rekonstrukcí, jedním z hlavních důvodů je nižší spotřeba energií. Nejoblíbenějšími způsoby je budování fotovoltaických panelů, zateplení nebo výměna oken," říká ředitel Velux Ondřej Boreš.

Nejvíce bytů se zahájilo v Jihomoravském kraji (domy bytové i rodinné), ve Středočeském kraji (převážně rodinné domy) a v Praze (bytové domy). "Velmi špatná je stále situace v hlavním městě, kde ČSÚ za první polovinu letošního roku eviduje pouze 2202 zahájených bytů v rámci zcela nové výstavby. To je o 491 bytů méně než za stejné období loni. Extrémně špatné byly hlavně květen s pouhými 48 nově zahájenými byty a duben, kdy jich ČSÚ napočítal jen 78. Tak pomalá výstavba ani zdaleka nestačí uspokojit poptávku a přirozenou obnovu bytového fondu. Více než v hlavním městě se už dlouhodobě staví nové byty v okolním Středočeském kraji a letos dokonce i na jižní Moravě. Firmy v rámci nové výstavby ve středních Čechách začaly letos stavět už 2649 nových bytů, tedy o 447 bytů více než v Praze. Tu předstihl i Jihomoravský kraj s 2493 zahájenými byty," vyčísluje generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Dokončeno bylo 17 849 bytů, meziročně o 2,7 % více. V 1. čtvrtletí se dokončilo o 10,4 % méně a pokles se odehrával v obou hlavních kategoriích, ve 2. čtvrtletí to bylo více o 17,1 %. Růst v 1. polovině roku táhlo dokončování bytových domů (+10,5 %) zejména ve 2. čtvrtletí. Bytů v rodinných domech se dokončilo o 2,4 % méně a pokles tlumily výsledky z 2. čtvrtletí. Meziročně více se dokončilo také bytů v nebytových budovách (+14,1 %) a na vzestupu byly také konverze bytových budov (+3,5 %). Nejvíce se dokončovalo ve Středočeském kraji a v Praze.

Červen 2023

Stavební produkce v červnu po několikaměsíčním poklesu meziročně vzrostla o 1 %, meziměsíčně byla vyšší o 2,5 %. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně zvýšila o 0,7 %, inženýrského stavitelství o 1,6 %. Průměrný počet zaměstnanců se snížil o 0,4 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 9,9 %.

Úřady vydaly 6759 stavebních povolení, meziročně o 8,7 % méně. „Orientační hodnota v červnu povolených staveb dosáhla 44 miliard Kč a meziročně klesla o 15 %. Za tímto poklesem do značné míry stojí vysoká srovnávací základna z loňského června, kdy byla povolena výstavba velkého logistického centra,“ říká vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. Počet zahájených bytů meziročně klesl o 18,3 % a dosáhl 2469. Počet dokončených bytů vzrostl o 4 % a činil 2469.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v květnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 0,4 %. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,9 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 3 %.

Více čtěte na www.skypaper.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!