Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

3D tisk poprvé na staveništi

remspace.cz, 2. srpna 2023 (07:01)

Technologie 3D tisku z betonu našla poprvé v ČR využití na běžné stavbě bytového domu. Během dvou hodin vytvořila robotická tiskárna přímo na staveništi projektu Modřanský cukrovar kompletní místnost.

Během posledních let se technologie 3D tisku rozšířila do mnoha odvětví včetně automobilového průmyslu, zdravotnictví nebo potravinářství, ve kterých přinesla revoluci ve způsobu výroby. Ve stavebnictví je ale využívání této novinky pomalejší. Přestože už v Česku došlo k několika realizacím (např. malá zastávka MHD v Praze), 3D tisk doposud nebyl nikdy využit přímo na staveništi – problémem jsou hlavně rozměry výsledných produktů, proto se zatím 3D tisk využívá k výrobě stavebních dílů, které se tisknou mimo stavbu a na staveniště se přepravují a instalují už hotové.

Jiná výstavba

Společnosti Skanska a ICE Industrial Services nicméně 3D „výrobu“ přenesly na staveniště rezidenční čtvrti Modřanský cukrovar. Robotická 3D tiskárna tu byla dočasně instalována do čtvrtého nadzemního patra jednoho stavěného domu, kde během dvou hodin vytiskla z betonu atypickou sanitární místnost. Materiál pro tisk byl připraven z lokálních surovin a podle stavařů dosahuje pevnostní třídy C30/37, případně i vyšší. „Máme světově unikátní systém pro 3D tisk betonu, který umožňuje tisk z běžně dostupného lokálního betonu. Na tomto projektu jsme využili naši nejnovější technologii, která umožňuje rychlost tisknutí až 600 milimetrů za sekundu. Do budoucna předpokládáme, že se díky přesnosti a efektivitě této technologie výrazně sníží náklady oproti klasické výstavbě,“ uvedl Jiří Vambera z ICE Industrial Services. A Petr Michálek, šéf Skanska Residential, k tomu dodává: „Pokud se 3D tisk osvědčí i u takto technologicky náročného typu stavby, může do budoucna dojít k výrazné proměně výstavby našich rezidenčních projektů.“

Efektivita, recyklace, udržitelnost

Vedle zrychlení stavebního procesu a zvýšení efektivity stavění vůbec je 3D tisk také dalším nástrojem pro dosažení udržitelnější výstavby. Technologie umožňuje použití speciálních materiálů, které jsou ekologicky šetrné a recyklovatelné, čímž se minimalizují negativní dopady na životní prostředí. Kromě toho může být 3D tisk přínosem také z pohledu cirkulární ekonomiky, protože v některých případech je možné zpracovávat i recyklovaný stavební odpad, jako jsou plasty, cihly, beton, malta, omítky apod. A v neposlední řadě nová revoluční technologie pomáhá řešit nedostatek pracovníků a nabízí příležitost pro rozvoj digitalizace stavebnictví.

Více čtěte na www.remspace.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!