Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Na jeden zahájený byt v Praze připadá přes sedm nových Pražanů

hypoindex.cz, 15. září 2023 (07:01)

Nejvyšší platy, nejlepší možnost profesního uplatnění, nejbohatší kulturní a sportovní vyžití. Nejen tyto přednosti lákají do českého hlavního města stále více lidí a tento trend nekončí. Jen za první pololetí letošního roku se Praha podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) rozrostla o 16 077 nových obyvatel. To je o polovinu více, než za celý loňský rok. Zásadní podíl na tom mají lidé, kteří se do hlavního města přistěhovali, takových bylo podle statistiků během prvních šesti měsíců letošního roku 38 713, naopak vystěhovalo se „jen“ 22 759 lidí. Bytový trh však na tento demografický vývoj není připravený, nová výstavba výrazně zaostává.

Obliba Prahy je pochopitelná. Je s přehledem nejbohatším regionem v Česku a přední příčky jí patří i v rámci celé EU. Pokud k výše uvedeným benefitům přidáme také rozsáhlou síť hromadné veřejné dopravy, špičkovou zdravotní péči či nadprůměrnou bezpečnost, dostaneme se k důvodům, proč se do české metropole stěhují nejen Češi z jiných regionů, ale také cizinci. Stále více palčivou se tak stává otázka bydlení.

Firmy za stejné období roku zahájily stavbu pouhých 2202 bytů. Pokud odečteme lidi, kteří se z Prahy odstěhovali, zjistíme, že na jeden stavěný byt připadá více než sedm nových Pražanů. Je tak jasné, že se na každého zájemce nedostane a mnozí se tak musí spokojit s už stojícími byty. Tím ale jen roste tlak na realitní trh a nabídka dostupných bytů se snižuje. To doléhá i na nájemní bydlení, které se taky stává méně dostupným a dražším.

Řešení je jediné: Zásadně urychlit bytovou výstavbu. Tu brzdí kromě neúměrně dlouhého povolovacího procesu také absence nového územního plánu hlavního města. Ten stávající platí už od roku 2000 a za tu dobu se prakticky vyčerpal. Volné pozemky pro výstavbu velkých rezidenčních projektů nejsou k dispozici, prakticky každý velký projekt se už dlouho řeší dílčí změnou územního plánu. Troufám si říct, že bez toho by se v Praze nyní nepostavil ani jeden nový byt. Tento náročný proces je však velmi zdlouhavý a jeho výsledek bývá nejistý.

Investoři i zájemci o vlastní bydlení by proto uvítali transparentní moderní územní plán, který jasně určí nové plochy pro rozsáhlou bytovou výstavbu. Jen velké projekty se stovkami až tisícovkami bytů umožní adekvátně reagovat na neutuchající příliv nových Pražanů a zlepší katastrofální dostupnost vlastního bydlení. Dokud nebude mít Praha nový územní plán, bude se tlak na rezidenční trh jen zvyšovat.

Více čtěte na www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!