Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Developeři mají v plánu výstavbu téměř 7 mil. m2 průmyslových ploch. Nevyhnou se brownfieldům

hypoindex.cz, 21. září 2023 (07:01)

Co spojuje Karlovarský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj z hlediska developerů průmyslových nemovitostí? Není to dlouhodobě nejnižší nabídka a aktivita výstavby, naopak. Podle analýzy realitně-poradenské společnosti 108 AGENCY by právě v těchto čtyřech krajích mělo v poměru k jejich stávajícímu objemu v nejbližších letech přibýt nejvíce nových skladových a výrobních prostor. Celkem poradci v České republice zmapovali developerské záměry, jejichž podlažní plocha přesahuje 6,8 milionů čtverečných metrů a které se nacházejí v různém stupni povolení a přípravy – od posuzování dopadů projektů na životní prostředí, územní rozhodnutí / stavební povolení až po první realizační práce. 54 % plánovaných projektů náleží trojici developerů: CTP, Panattoni a Prologisu.

Stoupá počet projektů, jež vznikají regenerací brownfieldů nebo konverzí starších nemovitostí a areálů. Vzhledem k úbytku rozvojových ploch a regulaci výstavby na zelené louce bude tento trend dále pokračovat a sílit. Podle dostupných dat agentury CzechInvest se jich na území Česka nachází přes 4 300 a zabírají plochu 132 km2. „Zmíněné kraje Ústecký a Karlovarský spojuje šance čerpat na regeneraci brownfieldů značné prostředky, zároveň se čeká velké ekonomické oživení těchto regionů. Jihočeskému kraji z pohledu developerů pomůže dobudování dálniční sítě – hlavně nových úseků D4 a spojení s Rakouskem,“ vysvětluje Jakub Holec, ředitel 108 AGENCY.

Podle 108 AGENCY letos objem moderních průmyslových prostor v ČR přesáhne hranici 12 milionů čtverečných metrů. V reakci na předchozí dva velmi silné roky vyjádřené soustavným růstem poptávky nájemců bude letos v nových stavbách dokončeno přes 1 000 000 m². Plánovaná výstavba je s výjimkou Vysočiny, kde je aktivita marginální, rozprostřena do všech regionů. Z hlediska absolutních čísel se nový development týká nejvíce Středočeského kraje, který dominuje také v aktuální poptávce.

Dostupnost rozvojových pozemků, respektive areálů určených k redevelopmentu, se podle posledních dat CzechInvestu kryje s potenciálem ekonomického růstu a cíli veřejné podpory. Už z toho titulu, že přes 50 % brownfieldů má průmyslovou nebo zemědělskou historii (1289 průmysl, 1242 zemědělství), jsou nejhustěji přítomné v Ústeckém, Moravskoslezském a Libereckém kraji. U první dvou jmenovaných dochází k postupnému utlumování těžkého průmyslu. Karlovarský kraj se svou zásobou těchto potenciálních rozvojových ploch nachází v těsném závěsu. Například v okresu Sokolov mají brownfieldy největší průměrnou rozlohu – 24,31 ha.

„Již nefunkční areály mohou vstupem developera opět posloužit průmyslové výrobě nebo zpracování surovin. Plzeňskému a dalším krajům se případně otevře nebývalá příležitost s potenciální realizací tzv. gigafactory v Líních. Ústecký kraj pak může pak i vytvořit zázemí pro další dodavatele a zpracovatele napojené na zvažovaný start těžby lithia na Cínovci a jeho následné zpracování v elektromobilovém průmyslu,“ domnívá se Matěj Indra, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových a logistických nemovitostí ve 108 AGENCY, podle které bude v poptávce nadále mírně převažovat výroba nad logistikou.

Obnově brownfieldů, které jsou z více než 60 % vlastněny soukromými majiteli a ve čtvrtině případů jde o veřejné vlastnictví, by v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji měly pomoci finanční zdroje EU. Velmi často výbornou lokaci nevyužitých objektů nebo areálů neutralizuje ekologická nebo jiná zátěž. Také proto z údajů CzechInvestu vyplývá opatrnost developerů a investorů, kteří se při regeneracích soustředí především na menší projekty s investičním objemem do 60 milionů korun.

Více čtěte na www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!