Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Komentář: Pokles cen bytů zpomaluje

hypoindex.cz, 4. října 2023 (07:01)

Ceny bytů v ČR podle údajů Eurostatu mírně poklesly i ve druhém čtvrtletí letošního roku, i když tentokrát už jen víceméně symbolicky (mezičtvrtletně o 0,4 %). Největší pokles zaznamenal trh v posledním kvartále loňského roku (-2,2 %), kdy ustrnul i hypoteční trh.

Šlo nicméně o třetí snížení průměrných cen bytů za sebou, které zatím celkově znamenalo průměrné zlevnění o necelá čtyři procenta, zatímco třeba v Německu o necelých osm procent. S ohledem na předchozí dramatický růst cen jde vlastně opravdu jen o velmi mírnou korekci. Za posledních pět let totiž byty v průměru zdražily o 64 %, za deset o 124 %.

V meziročním srovnání byly ceny v ČR o necelá tři procenta níže a zřejmě nepřekvapí, že rychleji zlevňovaly byty starší. Zatímco v dřívějších letech domácnosti příliš nemusely řešit otázku energetické nákladnosti secondhandových bytů a domů, dnes je to v důsledku drahých energií velmi důležitý parametr ovlivňující nejenom samotný provoz nemovitosti, ale i rozsah nutných investic. A ty samozřejmě nejsou vzhledem k přetrvávajícím vysokým cenám stavebních materiálů v žádném případě zanedbatelné.

Ke zpomalování poklesu cen na realitním trhu dopomáhá jednak obnovený zájem domácností o hypotéky, ale i klesající nabídka nových bytů, která je důsledkem útlumu bytové výstavby. Proto lze asi jen těžko předpokládat, že by ceny realit v ČR mohly prudce klesat. Nestalo se to ostatně ani v časech světové finanční krize, kdy byl propad českého realitního trhu výrazně menší než v ostatních zemích unie.

Realitní trh může navíc v dohledné době získat vzpruhu v podobě nižších úrokových sazeb. Je jen otázkou času, kdy ČNB přikročí k normalizaci úrokových sazeb, která se následně odrazí i v dostupnosti hypoték.

Více čtěte na www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!