Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Vyhledáváč
inzerce

Realitní
fakta

Realitní
novinky

Slovník
pojmů

Blog

Datová
platforma

Analýza: Brněnský nemovitostní trh se probouzí z ročního útlumu

hypoindex.cz, 10. října 2023 (07:01)

Brněnský trh nemovitostí zažívá probuzení z několika měsíců stagnace a nízké aktivity. Roste počet zájemců o nové byty, kteří mají v současné době možnost výběru bytů z široké nabídky. Ta je největší za poslední dekádu. Ceny nových bytů neklesají a drží se již rok na stejné úrovni. Rostou ale ceny pronájmů, a to jak u starších bytů, tak i novostaveb. Data vyplývají z pravidelné analýzy novostaveb v Brně společnosti IMPERA styl.

Nabídka je nejvyšší od počátku sledování trhu

Pravidelné sledování trhu novostaveb v Brně je realizováno od roku 2013. Za posledních deset let nebyla nabídka nových bytů k prodeji nikdy tak vysoká. Zájemci o byt v novostavbě mohou vybírat z bezmála 1750 volných bytů. Tři čtvrtiny z nich jsou byty jednopokojové a dvoupokojové.

Nejvíce volných bytů nabízí městská část Brno-střed, a to více než 550 bytů. Dalších 420 bytů k dispozici najdou zájemci v městské části Brno-Jih a třetí nejzastoupenější lokalitou s nabídkou 275 bytů je Královo Pole.

Ceny nabízených bytů se za poslední rok prakticky nezměnily a za jeden metr čtvereční podlahové plochy developeři požadují v průměru 131 000 Kč.

„V cenách nových bytů se v posledních měsících více než dříve projevuje umístění projektu. Byty v městské části Brno-střed jsou v průměru o více než deset tisíc na metr dražší než například byty v Králově Poli nebo Brně-Jih,“ doplňuje František Šudřich, ředitel developerské společnosti IMPERA Styl.

Za průměrný jednopokojový byt kupující zaplatí bezmála 4,5 milionu korun. Dvoupokojový byt stojí aktuálně v nabídkách brněnských developerů 7,1 milionu korun. Za průměrný třípokojový byt s výměrou cca 81 m2 zaplatí zájemci v průměru téměř 10,5 milionu.

Starší nemovitosti v nabídkách realitních serverů zaznamenaly pokles cen zejména na začátku letošního roku. Byty na tzv. second-handovém trhu se tou dobou nabízely v průměru za 89 150 Kč. Což byl oproti nejvyšším cenám z léta loňského roku pokles o bezmála 13 %. V posledních měsících ale trend snižování cen nepokračoval a byty již více nezlevňují. Průměrné ceny se naopak začaly mírně zvedat na současnou hodnotu 91 300 Kč za metr čtvereční.

Poptávka po nových bytech pozvolna roste

V uplynulém čtvrtletí se v Brně prodalo 167 bytů v novostavbách. Mezikvartální nárůst počtu prodaných bytů potvrzuje trend oživení poptávky. Zájemci o nové bydlení se nedočkali poklesu cen a řada z nich se přizpůsobila i současným sazbám hypotečních úvěrů. V nedávné době došlo také ke zmírnění limitů pro poskytování úvěrů, což některým kupujícím otevřelo nové možnosti pro financování bydlení.

„Růst zájmu o koupi bytů je zjevný jak u novostaveb, tak u starších bytů. Ačkoliv bývá léto pro nemovitosti tradičně nejslabší sezóna, v letošním roce byly prodeje uplynulého kvartálu zatím nejvyšší,“ komentuje situaci František Šudřich.

Největší zájem byl v uplynulém čtvrtletí o dvoupokojové byty, které představovaly 43 % všech realizovaných prodejů novostaveb. Necelých 30 % zájemců se rozhodlo pro jednopokojový byt. 20 % prodejů připadlo na byty třípokojové a pouze 7 % kupujících se rozhodlo pro byt větší.

Ceny nájmů trvale rostou

Oproti kupním cenám nemovitostí se nájmy nedočkaly cenového poklesu a ceny za nabízené byty k pronájmu dlouhodobě rostou. Aktuální průměrná výše nabízených bytů k pronájmu v Brně činí 350 Kč za metr čtvereční plochy bytu. To je o bezmála 5 % více než před rokem. Nabídka bytů k pronájmu je přitom o 25 % větší než před rokem.

„Hlavní rozdíly v cenách pronájmů bytů spočívají v lokalitě a kvalitě bytu. Nejlevnější jsou zpravidla panelákové byty, ty se nyní v průměru nabízejí za 305 Kč za metr čtvereční. Naopak nejdražší jsou byty v novostavbách, které se nabízejí za průměrných 375 Kč,“ doplňuje František Šudřich.

Nejvíce si za metr podlahové plochy zaplatí nájemníci malých bytů a garsonek. Průměrný jednopokojový byt se v Brně nabízí k pronájmu za 14 000 Kč. U dvoupokojového zájemci zaplatíte průměrný nájem 17 500 Kč. U třípokojových bytů se průměrná cena nájmu šplhá přes 25 000 Kč za měsíc.

Návrat družstevního bydlení?

Jako zajímavá alternativa mezi vlastnickým a nájemním bydlením se opět vrací do zájmu kupujících družstevní bydlení. Oproti standardní hypotéce si úvěr od banky zřizuje družstvo a členové družstva splácí byt formou nájmu. Nemovitost si ale po čase mohou převést do osobního vlastnictví, což poskytuje řadu výhod a jistot.

Družstevníci nemusí mít obavu ze zdražování nájmu či nečekaného vypovězení smlouvy. Družstevní bydlení začíná být zajímavou alternativou také pro drobné investory. První byty formou družstevního bydlení připravuje nejen město Brno v lokalitách Kamenný vrch, Přízřenice či na ulici Francouzská, ale také soukromí developeři – mezi prvními vlaštovkami nabízí družstevní byty například developerský projekt d`Elvert na ulici Staňkova.

Více čtěte na www.hypoindex.cz

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!